fbpx

Бакалавърска степен в Швеция

бакалавърски програми в Швеция

Какви бакалавърски програми можете да учите в Швеция?

Шведските сертификати се признават в цял свят и осигуряват отлична основа за бъдещата ви кариера.  

Шведската образователна система е предназначена за насърчаване на творчеството, иновациите, аналитичното и критично мислене. Ако изберете да карате бакалавърска степен в Швеция, ще бъдете посрещнати от една актуализирана учебна среда, където ще можете да се учите от експерти от индустрията и ще карате стажове в международно признати организации. Подобно на съседна Дания, и в Швеция преподаватели са по-скоро ваши ментори (добронамерени приятели), които ще ви насърчават да мислите критично и по нестандарен начин. Дискусиите в класните стаи преобладават, както и груповите проекти през цялата година. От вас се очаква да задавате много въпроси и да четете странична литература, за да достигнете пълния си потенциал! Създават се възможности за различни посещения на компании и мероприятия свързани с избраната от вас сфера на реализация. За бакалавърски програми можете да кандидатствате за два приема през годината.

  1. Учебната година, която започва в края на месец август има прием на два етапа. Крайният срок за първия етап е през януари. Вторият е през април. Някои унвиерситети имат удължен краен срок – до май месец.
  2. Учебна година започваща от средата на януари – подаването на документи е от юни до август. Вторият кръг е с краен срок до октомрви. Обърнете внимание, че бакалавърските програми, които започват през зимата са толкова малко, че се броят на пръстите на едната ръка. За 2023 година, те са точно две!

На официалния сайт на шведския институт (институцията, която промотира образованието в Швеция сред чужденците), можете да откриете ВСИЧКИ бакалавърски програми на английски език. 

Бакалавърските степени в Швеция и останалите скандинавски страни се различават коренно от тези предлагани в българските университети. Практическите познания, които ще получите още по време на образованието си, могат да се окажат решаващи след дипломиране, когато започнете да търсите реализация в областта си. Изключително се набляга на груповата работа и на прилагането на теорията, придобита по време на лекциите. Тук става дума за актуална информация, а не суха теория, от преди 30 години. Университетите са много добре оборудвани, като повечето от тях предоставят 24 часов достъп на студентите си до сградите на съответния университет.

Освен това, глобалните партньорства между висшите учебни заведения, бизнеса, научните и обществените изследователски институти, осигуряват обучение и научни изследвания в Швеция, отразяващи най-новите познания и отговарящи на нуждите на глобалния пазар на труда. Много често, компаниите, които предлагат практика, впоследствие наемат стажантите си, ако разбира се са останали доволни от тях по време на стажа им. Това е една прекрасна възможност за летящ старт на всеки завършващ студент. Много е важно добре да подберете компаниите, в които искате да прекарате стажа си, който със сигурност ще имате по време на бакалавърската си степен в Швеция.

Ако се питате дали ще можете да работите в Швеция докато сте студенти тук, то отговорът е ДА! Независимо дали сте бакалавър или магистър, не подлежите на никакви ограничения от гледна точка на работните часове през учебната година (или през ваканциите). Разбира се, ние не ви препоръчваме да отделяте повече от 10-12 часа на седмица, които също така ще ви дадат възможност да получавате и стипендията за студенти, което е още един огромен плюс на образованието в Швеция. Заплащането в страната е едно от най-високите не само в Европа, но и в световен мащаб, което ще ви помогне да покриете самостоятелно разходите си докато учите в Швеция. 

бакалавърски програми в Швеция

Сред най-търсените бакалавърски програми в Швеция са арт и дизайн специалностите, програмирането, международни отношения, туризъм, маркетинг, бизнес администрация и икономика. Най-често студентите се насочват към столицата Стокхолм, като най-голям град в страната с най-големи възможности за намиране на работа. Тук обаче трябва да кажем, че намирането на квартира (стая, апартамент), независимо дали в общежитие или не, е с най-голяма трудност. Нашият съвет е да не поглеждаме към Стокхолм в самото начало! Ако обаче специалността ни се предлага само там, то тогава е важно да започнем търсенето на квартира доста по-рано! Независимо обаче дали изберете да учите в столицата или в по-малък град, огромна грешка е да не помислите за квартирата си още докато се подготвяте да кандидатствате! Подобно на други страни (например Холандия), проблемът с настаняването тук не е изобщо за подценяване. Ако си направите труда да проверите какви са цените за нощувка в хотел/хостел в Швеция, сами ще се уверите, че не напразно акцентираме толкова много на навременното подаване на документи за квартира в страната.

Разбира се, също така не по-малко търсени програми са и социални науки, разновидности на медицината, химия и биохимия, биотехнологии, математика и какво ли още не… Възможностите не са една или две. Важно е обаче да знаете, че конкуренцията и изискванията са високи – не липсват кандидати, които биха желали да получат висококачествено образование напълно безплатно в Швеция, като същевременно попият от шведската култура и начин на живот! Дайте всичко от себе си, за онези невъзможни петици и шестици в училище! Оценките тук са от решаващо значение за голям брой от специалностите – имате нужда от всяка една стотна! Разбира се, ние също ще ви помогнем, за да постигнете оптимални резултати, независимо от крайния ви успех в училище! В никакъв случай обаче не трябва да се отказвате от кандидатстване в Швеция, дори и успехът ви да не е отличен! Само тези, които не опитат нямат шанс да бъдат приети и да сбъднат мечтите и плановете си! Не си позволявайте този лукс.

Ако успеете(м) в кандидат-студентската си кампания, то със сигурност сте дали 100% от себе си и всичко онова, което ви очаква в избрания от вас град и университет ще бъде едно от най-големите ви постижения до този момент! Смело напред!

Блог

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.