fbpx

Информация за Швеция и форумите на българите в страната

българи в Швеция

Кои са някои от важните неща, които трябва да знаете за Швеция?  

Швеция е една от Скандинавските страни, заедно с Дания, Финландия и Норвегия. Често към тях бива прибавяна и Исландия. Сигурно добре знаете, че скандинавските страни са популярни с изключително високия си стандарт на живот, доходи, данъци, възможности и какво ли още не. Тъй като много често това, което си мислим и някой ни подмята, не отговаря на реалността, сме подготвили най-разпространените заблуди, които българите имат за живота в Швеция, с които е силно препоръчително да се запознаете, ако изобщо имате намерение да учите и живеете в Швеция.

Швеция е най-често свързвана със Северното Сияние, уникалната си дива природа, балансирания живот (Фика и ЛАГОМ). Разбира се, няма българин, който да не е чувал за ИКЕА, Skype, Spotify, Avicci, Swedish House Mafia и какво ли още не! Столицата на Швеция е Стокхолм, а по-големите и известни градове в страната са Малмьо, Гьотеборг, Оребро и може би Хелсингборг.  В Швеция живеят около 10 милиона жители, като над 3.5 милиона се намират само в Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг. Интересен факт е, че почти 2 милиона от населението не е родом от Швеция, което прави шведите етнически толерантни към чужденците. Българите в Швеция, според последни данни, наброяват 9105 души. Столицата Стокхолм концентрира най-много жители (и чужденци) и съвсем нормално там живеят най-много българи (ако това е от значение за вас). Намирането на неквалифицирана работа без шведски език е и най-лесно именно там, което прави и градът най-големият форум за намиране на работа за нас. За да не зависите обаче от този фактор, силно препоръчваме да стартирате още от България поне с едно завършено ниво по шведски! Попитайте ни, за да не останете разочаровани от масовите курсове, на които сигурно ще се запишете!

 

Швеция, подобно на Дания и Норвегия, е кралство. Крал XVI Густаф Фолке Хубертус седи на трона от 1973 г. Скоро навърши цели 75 години. Кралят и кралското семейство имат представителни и церемонни функции. Държавата се ръководи от шведския Министерски съвет, парламент и правителство.

Българите в Швеция нямат право да гласуват на парламентарни избори, освен ако нямат придобит шведски паспорт. За да се сдобиете с такъв, ще трябва да поживеете в страната поне пет години и да отговаряте на няколко други критерии, един от които е да нямате криминални прояви. Така че, ако имате амбиции да придобиете шведски паспорт, дръжте се прилично и не нарушавайте законите (в това число не карайте колело без светлини, не говорете по телефона докато карате колело и какво ли още не, което може да ви донесе ненужни проблеми с шведските власти на реда). Разбира се, има налични и други изисквания, с които трябва да сте наясно преди официално да станете граждани на Швеция. В това число, да имате постоянен дом и работа, както и да знаете шведски. Спазвайки всички критерии, освен граждани на България, можете да станете поданици на една от най-развитите държави в света.

българи в Швеция

Подобно на другите скандинавски държави, в Швеция се поставя изключително голям фокус над здравословния начин на живот, зелената енергия и опазването на околната среда. Само ще напомним, че Грета Турнберг е родом от Стокхолм и е начело на борбата с глобалното затопляне. Бъдете готови да разделяте боклука си в много кошчета и да рециклирате над 90% от всичко, което използвате.

Ако се разходите в който и да е град в Швеция, ще видите подредена и чиста околна среда, алеи за колоездачи и сериозен трафик по тях. Не се изненадвайте, ако дори в зимните месеци видите как шведите провеждат дневния си крос в снега в спортно облекло! Нищо не може да ги спре.

българи в Швеция

Начин на живот

Вече мъничко споменахме за шведското явление Фика – културата на кафето, тортичките (десертите) и дистанцирането от работата по време на полагащите ни се почивки докато работим. Подобно откъсване съществува не само по време на работа, а винаги, когато шведите си го създадат. Така животът им придобива малко по-друг смисъл – наслаждават се на малките радости, които сами създават за себе си. Традицията е толкова силна, че дори огромните компании спират, за да презаредят батериите си с пауза за кафе, сладкишче и най-вече качествено прекарано време с колегите. В някои компании (като ИКЕА), разговорите за работа по време на Фиката, са напълно забранени. Идеята е да опознаеш другарчето (колегите си) – има смисъл! Благодарение именно на тази традиция, работещите българи в Швеция по-лесно биха се приобщили към общността и цялостната среда. Всъщност, храната не е от особено значение, но е важно да е прясна и шведите обръщат сериозно внимание на нейното презентиране. Стигат до там, че самите те се превръщат в завидни сладкари и пекари, приготвяйки домашни специалитети за колегите си! Наистина, трудно е да се опише с думи, чувството е специално и няма начин да не искате да го интегрирате и в България, ако един ден решите да пренесете личния си бизнес на българска почва!

Друг интересен факт за Швеция е, че е една от първите държави, които дават възможност на бащите  да поемат цялата отговорност за отглеждане на детето след като то се роди, докато майката е на работа. За разлика от България, в скандинавската страна двамата родители имат право да си разделят грижите за детето наравно. В този ред на мисли, вместо само майчинство – има и така нареченото бащинство.

българи в Швеция

Нощен живот

Един от недостатъците (а може би и не чак толкова) на Швеция са високите цени на алкохола в страната, сравнително доста по-високи от тези в България и със сигурност ще направи впечатление на новодошлите българи в страната. Сериозните проблеми, които шведите са имали преди доста години със злоупотребата му, са довели до рязкото повишаване на цените, както и ограничаването на количеството, което може да се закупи в магазините. Това, разбира се, не може да спре шведите да консумират точно толкова, колкото искат. Ако решите да учите в Малмьо или Гьотеборг, много е вероятно да направите еднодневно пътешествие до Дания – Копенхаген или Фредериксхавн, за да закупите 5-6 стека датски бири (Туборг, Карлсберг) и какъвто друг алкохол предпочитате. Именно това правят стотици шведи в тези градове, поради завидната разликата в цените.

Повечето дискотеки в градовете затварят в 2-3 часа, което обикновено означава, че всички партита започват доста по-рано. Не се съмняваме, че тази подробност, ще ви спре да се забавлявате. Швеция е родината на толкова световноизвестни DJ, познати на стотици българи, като Avicii, Swedish House Mafia (Sebastian Ingrosso, Steve Angello, Axwell, Eric Prydz), а музикалните фестивали са едни от най-грандиозните в света! С други думи, не си мислете, че ще си останете вкъщи (освен ако не желаете).

 

Блог

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.