fbpx

Издръжка на студент в Швеция? Цените в Швеция са достъпни!

цени в Швеция

Издръжка на студент в Швеция. Кои са основните разходи на един студент в чужбина?

Подобно на всяка една от Скандинавските страни, стандартът на живот в Швеция е изключително висок. Това означава, че разходите ви най-вероятно ще са доста по-високи от тези в България. Трябва да знаете обаче, че и доходът ви също ще надхвърля доста повече този, който имате или бихте имали в родината ни. Така че, не бързайте да се притеснявате. В Швеция живеят над 10 милиона жители и малцина от тях биха сменили страната си от финансова гледна точка. Разбира се, трябва да бъдем подготвени за реалността, която ни очаква, за да можем да планираме правилно успешния си старт в Стокхолм, Малмьо, Лунд или където и да е.

Разходи за образование

Най-хубавата новина за образованието в Швеция, освен, че е на изключително високо ниво, е и напълно безплатно за всеки един българин, както и за другите жители на Европейския съюз. И ако в България ще ви се наложи да платите от 100 до 1000лв на семестър/година за избраната от вас специалност в СУ или НБУ, то тук ще можете да инвестирате тези суми в каквото сами пожелаете. Всеки един държавен университет в Швеция е безплатен, а това води след себе си високо образовани специалисти във всяка една сфера. Какво по-хубаво от това да получим шанс да учим това, което искаме и то без да ни се налага да теглим кредити, за да си платим семестриалните такси?!

цени в Швеция

Жилище!

Осигуряването на квартира е основен приоритет за всеки един чуждестранен студент в Швеция. За съжаление, намирането на квартира (на приемливи цени) е проблем за всеки новоприет студент. Ние, разбира се, ще ви помогнем да подадете документи за студентски общежития, което да ви гарантира най-добрите условия на най-разумните цени! Различните квартири в различните градове варират, но трябва да очаквате разход от около 4000 шведски крони на месец. Някъде в тези суми ще бъдат включени и консумативите, като ток и вода, но не навсякъде. Със сигурност, трябва да очаквате по-високи цени, ако сте решили, че ще учите в столицата Стокхолм. Ако пък прецените, че няма нужда да кандидатствате за общежития по-рано, то тогава следва да планувате доста по-голям бюджет, за да успеете да наемете стая в съответния град. В никакъв случай не препоръчваме да пренебрегвате ранното кандидатстване за квартира, освен ако нямате добри приятели, които живеят в града, в който планувате да се преместите.

цени в Швеция

Храна

Ако говорим за храната извън Стохколм, то тогава е добре да имате около 3000 крони на месец. Предполагаме се досещате, че тук става въпрос за продукти, които ще трябва да купувате от супермаркетите и да готвите в къщи. Ако искате да обядвате или вечеряте в шведските ресторанти, 3000 шведски крони изобщо няма да ви стигнат. Ако пушите и обичате вкуса на виното или уискито, то тогава също ще трябва да приготвите малко повече пари, за да покриете месечните си нужди в Швеция. Това, което горещо съветваме е, да обръщате внимание на намаленията в магазините. Много често ще се натъкнете на храни, но и всякакви други стоки, които биват намаляни с до 90%! Едни от най-евтините супермаркети са Нето и Лидл. ICA, Hemköp и Coop са също добра алтернатива. Съветваме ви обаче да избягвате по-малките магазини особено в центъра на градовете, където цените са по-високи. Подобно на Дания, и тук, персоналът в ресторантите (сервитьорите) получават високи (нормални) заплати, което означава, че оставянето на бакшиш не е наложително (задължително), но ако сте останали доволни от обслужването, няма да ви се разсърдят, ако поощрите сервитьора си с 20тина крони (или колкото прецените), например.

цени в Швеция

Транспорт

Транспортът в Швеция е на изключително високо ниво. Влакове стрели кръстосват страната през уникалната ѝ природа, които най-вече служат за междуградска връзка. Ако погледнем към градския транспорт, то тук ще се возите на автобуси, трамваи, метро и воден транспорт, в различните градове в страната. Можете да очаквате много добра инфраструктура и точност на разписанията. Логистиката също така се допълва от дигиталните услуги, които ви позволяват да видите къде точно е автобусът ви, кога ще пристигне и дали избързва или закъснява, за да прецените кога точно да излезете, за да стигнете на време до спирката. Разбира се, всичко това идва на своята цена и тя не е никак ниска. Цената на билетчето варира от 30 до 37 шведски крони. Такситата или наемът на кола не са за препоръчване, най-вече, ако току-що стъпвате в страната и разполагате с ограничен бюджет. Ако все пак ви се наложи, знайте, че ще ви бъдат поискани между 300 и 400 шведски крони за 15тина минутно пътуване. За да наемете кола, ще трябва да си приготвите между 400 и 600 шведски крони за един ден. Като алтернатива, в Швеция все още можете да използвате UBER, най-вече в по-големите градове.

Разходи на студент в Швеция

Карането на колело е също много разпространено и напълно безплатно. Инфраструктурата на алеите за колела е изключително добре обособена и именно затова стотици хиляди шведи предпочитат да яхнат колелото. За закупуването на колелото си в Швеция е добра идея да приготвите поне 500 шведски крони, ако се насочите към използван велосипед. Нашият съвет е да инвестирате малко повече в колелото си, защото то ще ви служи всеки ден. Интересна подробност е, че контрольорите в градския транспорт са задължени по закон да носят бели шапки, което ги прави лесно разпознаваеми от пътниците. Оглеждайте се за тях и ако ги забележите, задължително се снабдете с билетче, ако не искате да се разделите със солидна сума в глоба. Ако ви се налага да използвате градския транспорт всеки ден, то тогава е добра идея да се сдобиете с месечна карта, с която да се придвижвате спокойно в града ви. Стойността на картата за столицата Стокхолм е около 930 шведски крони за един месец.

За да сме напълно изчерпателни, ако ви се налага спешно пътуване, то SAS и Norwegian airlines извършват междуградски полети в Швеция!

цени в Швеция

Учебници и учебни материали

Както всичко останало в Швеция, учебниците, с които е много препоръчително да се сдобиете (за да има смисъл от образованието, което сте избрали) няма да са евтини. Добрата новина тук е, че горният курс студенти с удоволствие ще ви ги продадат на половин цена! Така че не бързайте да ги купувате чисто нови от книжарницата или онлайн магазините. Ние ще ви споделим трикове, с които да се сдобиете с голяма част (ако не всички) учебници напълно безплатно!  Така, с наша помощ ще спестите няколко стотин евро само за първия семестър!  

Разходи на студент в Швеция

Последно, със старта си в шведски университет, обикновено получавате студентската си карта, с която ще имате достъп до принтерите в университета с безплатен кредит. Ако имате нужда от повече, то ще трябва да я заредите с нужния брой копия, които искате да направите. Повече информация обаче за това как точно ще работи тази система, ще получите още през първите дни в университета.

Блог

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.