fbpx

Квартири в Швеция

Лесно ли е намирането на квартира в Швеция?
Къде и как да търсите студентска квартира?
Можете ли да наемете апартамент в Швеция, още докато сте в България?
Колко време отнема осигуряването на квартира?
Какво ви очаква, ако нямате квартира, а вече трябва да заминавате?
Какви срокове трябва да спазвате и как да се предпазите от измами?

квартири в Швеция

Намирането на квартира в Швеция, било то студентска или не, не е от най-лесните процеси, с които ще трябва да се справите, ако сте решили да учите тук. Ако вашият консултант ви е успокоил, че всичко ще е наред и че не трябва да мислите за това от самото начало, ние бихме ви посъветвали точно обратното! В никакъв случай не чакайте да бъдете приети и едва тогава да се сетите, че все още нямате стая или апартамент в съответния град в Швеция.

За съжаление, подобно на другите скандинавски страни, и в Швеция самите университети нямат свои студентски общежития или техният брой е изключително нисък. Обикновено, ако все пак университетът може да съдейства с настаняване на студентите си, то с огромен приоритет са тези, които идват от другия край на планетата (най-често Азия и Америка), както и студентите, които пристигат за обмен по програмата Еразъм, за един или два семестъра. Ако вашият случай не е такъв (а най-вероятно няма да бъде), то тогава е важно да не чакате, а да направите всичко необходимо още преди да сте подали документите си за бакалавърската или магистърската си степен в Швеция.

квартири в Швеция

Цени – голям срещу малък град

Сигурно вече знаете, че стандартът на живот в Швеция е един от най-високите не само в Европа, но и в целия свят. Високата заплата, която ще получавате, върви ръка за ръка с по-високите разходи, както за храна, така и за квартирата ви. Крайната сума може да варира много от град до град и квартира до квартира. Ако сте се насочили към столицата Стокхолм, то тогава ситуацията е най-сериозна, както от гледна точка на намиране, така и от гледна точка на финансиране. Ако изключим Стокхолм, то следва да приготвите между 500-600 евро на месец. Отново, тази цена ще варира според типа квартира, която искате да наемете, местоположението и големината.

Намирането на квартира в по-малките градове се случва доста по-лесно, в сравнение с по-големите. Не само това, ами и наемът в Стокхолм или някои от другите големи градове ще бъде доста по-висок от този в Йоншьопинг например.

Типове квартири

Един от най-широкоразпространените видове студентско настаняване в Швеция е така наречените коридорни стаи. Това обикновено са самостоятелни стаи или дори цели едностайни апартаменти, обособени в дълъг коридор (най-често 10-15 на брой). Тук ще можете да споделяте с останалите си съседи голяма кухня и всекидневна, където да завържете приятелства. Обикновено, тези помещения са изцяло оборудвани с всичко, което ви е необходимо, за да си сготвите каквото и да било – от печка, микровълнова фурна и фритюрник, до всякаква посуда, подправки и какво ли не… Според типа общежитие, можете да имате и своя собствена малка кухничка, ако предпочитате да сте напълно независими. Силно препоръчваме именно този тип настаняване, защото балансът между лично пространство и възможност за социализация с местните е нещо, което никое друго настаняване не предлага. За цените няма и да говорим – това просто е перфектната опция. Ако по един или друг начин успеете да се класирате (а ние ще ви покажем как) за коридорна стая, не се двоумете – подписвайте договора, плащайте и забравете за всичко останало. Това е началото, което искате да имате в Швеция.

квартири в Швеция

Студентски апартаменти

Друга възможност, от която се възползват студентите в Швеция са споделените апартаменти. Тук вариантите са много, но най-често говорим за двустайни или четиристайни апартаменти – съответно споделяни от 2 или 4 (или повече) студента, като всеки има своя собствена стая. Разбира се, възможно е да делите стаята си с още някой, но ние лично не препоръчваме този вариант, защото всеки човек има нужда от негово собствено лично пространство. Добре е да знаете, че винаги можете да останете насаме със себе си, било то, за да гледате филм, говорите с родителите/приятелите си, учите или просто да си легнете и да поспите по средата на деня.

Трябва да очаквате, че в тези апартаменти ще споделяте общите помещения като кухня, баня и обикновено хол/всекидневна.

Студио

Друга възможност за студентско настаняване в Швеция е, разбира се, самостоятелният апартамент. Стига да можете да си го позволите (или да успеете да се класирате за него), тази опция, подобно на коридорната стая е също много добра от гледна точка на реда и спокойствието. Така винаги ще сте сигурни, че ако има чинии в мивката, то този, който не ги е измил, сте само и единствено вие.

квартири в Швеция

Различни видове договори

В Швеция, както и всяка отделна страна, настаняването има своите специфики. Тук можете да наемете квартира директно от собственика, но също така можете да наемете преотдадена стая/апартамент. Ако квартирата е от втория тип, то тогава обикновено ви чака максимум едногодишен договор. Както казахме, вариациите са много, като най-често ще ви бъде предложен шест месечен договор с опция за още шест. Това може да не е идеалният вариант за вас, но много бързо ще се убедите, че е по-добре да имате краткосрочен договор, пред това да нямате никакъв! С течение на времето, със сигурност ще намерите квартирата, която желаете.

Квартири в Швеция

Трябва да знаете, че ако искате да наемете жилище (не от студентски тип) на по-ниска цена, то следва да се регистрирате в съответните портали на агенциите, занимаващи се с дейността. За съжаление, списъците за изчакване са доста дълги и това обикновено означава чакане с години, докато се сдобиете с желаната от вас квартира на преференциална цена. Разбира се, ако виждате живота си в дългосрочен план в Швеция, то това е идеалната инвестиция, освен ако нямате възможността направо да закупите апартамента или къщата, за който мечтаете.

квартири в Швеция

Защо е толкова трудно да намерим квартира в по-големите градове в Швеция?

Тук отговорът е кратък, точен и ясен  – нуждата от квартири е по-голяма от тяхната наличност… Това е в сила най-вече за по-големите градове като Стокхолм, Малмьо, Лунд и Гьотеборг. Ако се питате защо не се набляга на ново строителство в тези градове – набляга се, но темповете, с които се строи все още не могат да смогнат на постоянното увеличаващо се население. Швеция е изключително привлекателна страна за живот поради високия стандарт, баланс между работа и свободно време, уникална социална политика, високо качество на здравеопазването и какво ли още не…

Реално, когато някой направи крачката да се премести в Швеция и правилно планува новия си живот, остава в страната за постоянно. Разбира се, ние, като експерти с всичко, свързано с живота и образованието в Швеция, ще ви помогнем (до колкото е възможно) с намирането на квартира било то в сърцето на града или малко извън него.

квартити в Швеция

Какво трябва да очакваме:

Както вече споменахме, цената на студентската квартира в Швеция може много да варира. От 4000-5000 шведски крони на месец за единична стая до 8000-10000 шведски крони на месец за едностаен апартамент. Ако говорим за двустаен апартамент, то тогава е добре да предвидите сума от около 13 000 – 15 000 шведски крони на месец. Тези цени се отнасят по-скоро за столицата Стокхолм и то в центъра на града, но не е изключено да попаднете на подобни дори и ако сте се насочили към Гьотеборг или Малмьо, например. Едно е сигурното, не си въобразявайте, че ако оставите намирането на квартира за последния момент, то тя ще се появи отнякъде. Търсете информация, интересувайте се и бъдете подготвени от самото начало за бъдещия си живот в Швеция, независимо дали той ще бъде в някой от по-големите градове или ще изберете по-спокойния живот на по-малките шведски градчета. Не забравяйте, че ние ще бъдем до вас, за да ви помогнем, когато ударите на камък.

Блог

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.