fbpx

Магистърска степен в Швеция

Магистратури на английски език

магистратура в Швеция

Кои са университетите в Швеция, които предлагат магистърски степени?  

Университетите в Швеция са точно 31 на брой! Те се делят на университети и университетски колежи. Основната разлика между двете е, че университетите се фокусират върху проучване и предмети, занимаващи се именно с това, докато така наречените университетски колежи залагат на приложните науки. Магистърските програми, които се преподават изцяло на английски са около 900, чиято продължителност е от една до две години. Най-известните висши учебни заведения са Stockholm University, Malmö University, Jönköping University, University of Gothenburg. Разбира се, има други не по-малко прочути и добри университети в Швеция, които дават възможност на студенти да получат желаната магистърска степен, която е напълно безплатна и призната в цял свят.

Въпреки че имената на някои от шведските университети няма да ви говорят абсолютно нищо, това не би следвало да ви притеснява. Важно е какви знания и умения ще придобиете по време на едногодишната или двугодишната магистърска степен, за която бъдете приети, а те никак няма да са малко. Тук можете да видите и останалите университети в Швеция и да разгледате обстойно всеки един от тях.

Интересен факт е, че университетите могат сами да структурират и изграждат курсовете и програмите по съответната магистърска степен. Студентите имат възможност да придобият знания по по-сложни въпроси, както и да се фокусират върху области, представляващи интерес за тях, залагайки на практически занимания, а не просто на суха теория. В зависимост от избраната от вас магистратура, бихте могли да работите рамо до рамо с големи компании в Швеция, докато все още учите.

магистратура в Швеция

До каква степен трябва да се потрудите, за да бъдете приети в някоя магистърска програма в Швеция?

Подобно на бакалавърските програми, магистърските степени в Швеция също са горещо предпочитани от чужденците. Университетите през последните години получават заявки за кандидати за магистратури, почти три пъти повече от обявените места в програмите си. Това се дължи на факта, че Швеция заема едно от челните места в света по иновативност в различни области. Държавата дори е считана за най-устойчивата държава в света, обръщайки специално внимание на сериозни глобални въпроси. Освен това, Швеция предоставя възможност за безплатно обучение за всички студенти от държави-членки на ЕС. Именно поради голямата конкуренция, нивото в университетите е доста високо, което е предпоставка за усъвършенстване на уменията на студентите, от които ще се нуждаят последните при изграждането на професионалните си кариери, след завършване на конкретната магистърска степен. Всеки университет има различни изисквания за прием в съответната магистърска програма. За да бъдете приети в желаната от вас магистратура, важно е да имате високи оценки от бакалавърската си степен, както и сертификат, определящ нивото ви на английски език, ако кандидатствате за магистърска програма на английски. Друг интересен факт е, че Швеция заема второ място на страни, чието население говори английски свободно без той да е техен официален език. Трябва също така да умеете да демонстрирате мотивация за успех в Швеция и желание за подобряване на работната среда на студентите в съответния университет, тъй като ще се наложи да работите с тях. Не на последно място трябва да отбележим и професионалния ви опит в сферата, ако имате такъв. Профилът ви трябва да е комплексен и ние ще ви помогнем да се представите по най-добрия начин, стига да се свържете с нас в добро време!

 

Отговаря ли бакалавърската ми диплома на изискванията за магистратурата, която съм избрал/а?

За съжаление, не всички университети имат детайлно описание на изискванията, които трябва да покриете, за да бъдете приети в дадената магистърска програма в Швеция. Това представлява огромен проблем за всеки един кандидат-студент. Добрата новина е, че някои университети са в състояние да разгледат дипломата ви и други документи преди да ги подадете. За целта обаче трябва да спазите посочените от тях срокове. В повечето университети ще ви бъде поискан и документът Course Description, който за съжаление вашият университет много често може би няма да иска да издаде. Бъдете готови за реакции от типа: “Какъв е този документ? За първи път чуваме за него.” Ние, разбира се, ще ви помогнем с насоки за изготвянето му. Просто се свържете с нас.

магистратура в Швеция

Блог

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.