fbpx

Работа в Швеция

работа в Швеция

Работна среда

Сигурно сте чували за баланса между работа и свободно време както в Швеция, така и в останалите Скандинавски държави. Работната среда в Швеция е основна причина за повишената продуктивност и приятно прекарване на служителите по време на работа, а и след това. Равенството и добрите взаимоотношения са в основата. Разбира се, работното облекло от сфера до сфера варира, но обикновено то не е строго официално, а по-скоро се акцентира на „удобството“. Друг фактор е и възможността, която шведите имат да разговарят директно с Големия шеф, без да се притесняват от факта, че може да заемат най-ниската позиция в съответната компания. Вашето мнение е важно и почти винаги ще участвате активно във взимането на решения. Това е характерно за плоската йерархия, която се среща много често почти във всяка една компания в Скандинавия.

Заплата и отпуска

В Швеция няма регламентирана минимална заплата. Синдикатите постоянно водят преговори с работодателите на тази тема, заедно и с всички останали условия на труд. Разбира се, за неквалифициран труд можете да очаквате нещо от порядъка на 120 шведски крони на час (12 евро). Но отново, тази сума може да варира от типа работа до конкретен работодател.

Регламентираната годишна отпуска пък е 25 дни, при 40 часова работна седмица, което е и стандартът в Швеция. Ако работите по-малко, то тогава и годишната ви отпуска ще бъде прекалкулирана, за да отговори на извършения от вас труд през годината. Националните празници в Швеция са точно 13 на брой.

работа в Швеция

Данъци

По данни на шведския статистическия институт, средната заплата в Швеция през 2020г. е 38 247 шведски крони или около 3 590 евро. Данъчната система и в Швеция (подобно на останалите скандинавски страни) е право пропорционална, с което се има предвид, че над определен доход, ще започнете да плащате по-висок процент в данъци. Този праг, разбира се, не е никак нисък и е доста трудно да го надвишите, ако работите нормална работа като повечето шведи. Най-ниският данък в Швеция е 32%, което би ви отредило, при средната заплата от 3 590 евро – 2 630, след платените данъци. Не забравяйте, че благодарение на тези по-високи данъци, в Швеция имате достъп до безплатно образование и здравеопазване, различни видове помощи, от които можете да се възползвате, ако (когато) изпаднете в нужда. Надяваме се, че не си въобразявате, че поликлиниката и болницата са институции, които никога няма да използвате. Спокойствието, да знаете, че във всеки един момент, когато имате нужда от лекарска помощ, всичко за вас ще бъде безплатно, е безценно.

работа в Швеция

Работа за студенти в Швеция

Всеки един студент в Швеция, който вече е получил своите шведски документи, може да започне легално работа в страната. Шведските работодатели са коректни, а благодарение на синдикатите, които се борят за нормални работни условия, злоупотребите от какъвто и да е тип са сведени до минимум. За всеки един студент в Швеция е напълно възможно да се издържа напълно самостоятелно, стига да успее да си намери студентска работа, за около десетина часа на седмица.

Нашият основен съвет тук, не само към студентите в Швеция, а и към всеки един чужденец (било то от България или не), е да инвестира предварително в уроци по шведски. Местният език е ключът, който много бързо ще отвори вратите ви към така желаната студентска работа и ще ви спести много време и усилия в нейното намиране. Подобно на заминаващите студенти в Дания, и тези, които консултираме за висшето си образование в Швеция, записват поне едно ниво шведски в България, преди да заминат. За последната година над 50% от заминаващите можеха да се похвалят, че сами се справят с договорите си за квартира, които така или иначе им се налага да четат изцяло на шведски (както и всеки един друг официален документ). Предполагаме, че се досещате, какъв е първият въпрос на всеки един работодател в Швеция – „Говорите ли шведски?“ Отговорът, който ще дадете е ключов за получаването на желаната от вас работа.

Студентска стипендия

Най-хубавата новина за един студент в Швеция е уникалната възможност да получава никак не малка стипендия. Благодарение на нея, студентските ви години в Швеция ще придобият тотално различен вид, тъй като ще можете да покриете напълно самостоятелно както разходите по квартирата си, така и тези за храна и всичко останало в Швеция, без да имате нужда от финансовата подкрепа на родителите си.

Високият стандарт на живот в Швеция не трябва да ви притеснява. Цените са високи, защото и заплатите са едни от най-високите в Европа. За да получат обаче високо-образовани специалисти във всяка една сфера, шведите субсидират всеки един младеж, който иска да учи и то за целия му период от образование (една бакалавърска + магистърска степен в Швеция отнемат 5 години)!

Не само образованието е напълно безплатно за нас и всеки един студент от Европейския съюз, но имаме уникалната възможност да работим изключително малко, за да сме напълно финансово независими. Не си мислете, че шведите не са помислили за всеки един детайл, така че децата им да получат най-добрия възможен старт, за да станат истински професионалисти в сферите, които са избрали. На подобна система се радва всяка една Скандинавска държава и не е случайно, че качеството на живот в тези страни е на челните места не само в Европа, но изобщо в целия свят.

Повече за стипендията можете да видите в специалната ни статия за нея.

Блог

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.