fbpx

Градове в Швеция

studenti v shveciq

Искаш да бъдеш студент в Швеция?  Как да направим правилния избор при избора на град, в който да следваме висшето си образование?

Бъдещите студентите в Швеция са поставени пред дилема, когато им предстои важното решение да изберат къде да продължат образованието си. Когато стигнем до момента, в който ще подреждате(ме) университетите в зависимост от желанията си, ви предлагаме заедно да прегледаме местата, където се намират висшите учебни заведения и да направите възможно най-правилния избор за себе си. Опциите трябва да бъдат премислени добре, тъй като това ще е мястото, където ще прекарате следващите няколко години. Важно е то да пасва на максимално повече от вашите приоритети.

Кое е по-доброто за студента в Швеция – по-малък или по-голям град? Може би нещо по средата? А защо пък да не е столицата Стокхолм? Това не е лесно решение, но ние от Danbul Study ще ви помогнем при избора!

Немалка част от българските студенти и техните родители, обмисляйки висше образование в Швеция, веднага и единствено се съсредоточават върху Стокхолм и университетите базирани в него. Като столица и най-голям град в Швеция, това е може би и най-логичният избор. Дали обаче Стокхолм е наистина правилният избор? Отговорът на този въпрос е строго индивидуален и ние ще се опитаме да ви дадем нужната информация, за да направите правилното решение за бъдещето си. Трябва да споменем, че в световен мащаб някои от най-престижните университети се намират именно в доста по-малки градчета – Оксфорд, Кеймбридж, Харвард (ако вземем за пример UK и USA). Това в никакъв случай не е случайно, тъй като това дава по-голяма възможност на студентите да се концентрират над образованието си.

1. Наемът на квартира е значително по-нисък в по-малките градове.

Трябва да планирате сума от 250-350 евро на месец, като тази сума може и да е значително по-малка, ако изиграете правилно картите си и подадете документи за студентски общежития по-рано от всички останали. За контраст, в Стокхолм, цена от 500 евро на месец е нещо съвсем нормално. Отделили сме сериозна страница на квартирите в Швеция. 

2. Процес по намиране на квартира.

Колкото по-голям е градът, толкова по-голямо е и търсенето на квартири, както от чуждестранните студенти в Швеция, така и от шведите и местните жители. Когато не живеете в Швеция, осигуряването на първата ви квартира е малко по-сложен процес. Колкото по-голям е градът, толкова повече се покачва и възможността да останете измамени, ако не спазвате нужните препоръки!

цени в Швеция

3. Разходи – колкото по-голям е градът, толкова по-скъп е животът в него.

Това важи както за цените в магазините, така и за всякакви услуги, които може да искате да използвате – фризьори, студия за красота, механици, сервизи, ключари и т.н. Като студенти в Швеция, може би това наистина ще натовари бюджета ви, особено в началото, когато още не сте намерили своята почасова работа, която ще ви е достатъчна да се издържате сами по-нататък.

4. Разстояния – огромно предимство на малките градове е, че почти всичко е на 15 минути с колело от вас, в най-лошия случай.

Това автоматично изключва и разходите ви за градски транспорт, които задължително трябва да добавите в другия случай! Тук трябва да отбележим и неудобството на Стокхолм с огромните разстояния, които много често пречат на студентите да се виждат едни с други – липса на време и пари… Може да отнеме повече от час, за да стигнете до центъра от някои квартали на столицата.

цени в Швеция

5. Сплотена общност – това е може би най-важният фактор, за да се аклиматизирате като новопристигнал студент в Швеция.

Всяко ново начало е трудно и намирането на добри приятели, с които да прекарвате времето си е нещо незаменимо. По-малките градове предлагат възможността на чуждестранните студенти в Швеция да се почувстват като част от едно голямо семейство. Това е доста трудно постижимо в столицата. През почивните дни ще имате по-малък брой места, където да разпуснете, което означава, че почти винаги ще намерите някой от приятелите си (или цяла група), където и да отидете. Ако имате желание да направите парти, бъдете сигурни, че няма да останете сами! Не си мислете, че ще ви е скучно – във всеки град има достатъчно студентски организации и дейности, които доста бързо ще запълнят време ви, стига наистина да го желаете.

цени в Швеция

6. Студентска работа – къде и какви са шансовете ни?

Разбира се, по-големият град има своите предимства и най-голямото от тях е значително по-големият брой бизнеси, което означава повече работни места. Намирането на работа в Стокхолм е в пъти по-лесно, откъдето е да е другаде в Швеция. Разбира се, нека напомним, че над 90% от чуждестранните студенти в Швеция работят, независимо от града, в който се намират.

7. Възможност за професионално развитие

Множеството интернационални компании, в които основният език е английският, са базирани точно в столицата – още наричана „Втората Силиконова долина“ след тази в САЩ. Стокхолм е меката на технологичното развитие, иновациите и световноизвестните мултимилионни компании. След завършване на образованието си, много от студентите се местят в Стокхолм, за да започнат работа по специалността си. Ако големият град не е за вас и предпочитате спокойствието и компактността на малкия град, може би ще трябва да обмислите да започнете да изучавате шведски език по време на следването си, което всъщност ГОРЕЩО препоръчваме независимо от предпочитанията!

цени в Швеция

Нека разгледаме и някои от градовете, към които международните студенти в Швеция се насочват.

Стокхолм – „Зелената столица на Европа“

Като столица на страната, това е най-големият по население и брой университети град в Швеция. Повечето студенти тук учат в четирите големи университета: KTH Royal Institute of Technology, Stockholm University, Karolinska Institutet, Stockholm School of Economics. Самият град е построен на 14 острова, свързани от 57 моста. Стокхолм съчетава в себе си традиционното отношение към природата с модерен дизайн на сградите и високотехнологичния напредък на 21-ви век! Имайки 750 години история и богат културен живот, Стокхолм предлага от всичко за всеки – широк избор на музеи от световна класа и много атракциони. Това е най-международният град в Швеция, като половината от населението там е чуждестранно.

studenti v shveciq

Лунд – „Най-старият град в Швеция“

Ако искате да се насладите на близоста до природата, без да се налага да се съобразявате с претенциите на големия град, трябва само да вземете влака до Лунд. Малкият и много уютен град Лунд в Швеция предлага тишина и спокойствие, достъп до много музеи, катедрали и други исторически забележителности. Това е един от най-зелените градове в страната, така че не случайно името му се превежда като „горичка“. Тук се намира и един от най-престижните университети в света The University of Lund, който привлича много международни студенти в Швеция.

studenti v shveciq

Малмьо – „Най-чаровният град на Швеция“

Това е третият по големина град в Швеция. Тук се намира най-високата сграда в Скандинавия, дом е на множество красиви паркове, забележителни съвременни музеи и превъзходна кухня. Също така е само на 30тина минути от Копенхаген, столицата на Дания. Двата града свързва известният мост Оресунд, който преминава в подводен тунел. Малмьо е и най-мултикултурният метрополис на Швеция. Над 160 националности наричат ​​този град свой дом. Ще се насладите на уникален нощен живот, улични сергии, предлагащи ценностти от цял свят, щандове за кебап, италианска култура на кафе и хипстър паркове за скейтборд. Студентите в Швеция обожават това място. Malmö University, с над  26 000 студенти е университетът, който ще бъде причината да започнете студентското си приключение в Швеция.

studenti v shveciq

Гьотеборг Сити – „Частица от Холандия в Швеция“

Когато за първи път пристигнете да учите в Гьотеборг, може да си помислите, че сте хванали погрешен самолет за друг град! Подобно на Амстердам – столицата на Холадния, Гьотеборг е град на канали – отчасти поради произхода си като холандска колония! Градът е вторият по големина в Швеция и предлага много възможности за развитие! Той е привлякъл заселници от цяла Европа, което прави атмосферата в града толкова интернационална и различна. Тук ще имате възможност да се докоснете до стотици различни култури! Студентите в Швеция се насочват към  University of Gothenburg, третият най-стар университет в страната и един от най-големите в цяла Скандинавия. Ако сте привърженици на силните усещания, то тук се намира и уникалният увеселителен парк Лисебрг.

studenti v shveciq

Упсала – „Дом на най-стария университет“

Четвъртият по големина град, само на няколко минути разстояние с влак от столицата, е интерес за огромна част от студентите в Швеция. Те са привлечени към най-старата институция за висше образование в страната The University of Uppsala, попадаща в Топ 100 на най-добрите университети в света, съхраняваща векове на високоакадемични традиции. В този град се намира и най-старата катедрала в Швеция. Тук може да откриете и множество ботанически градини и естествени паркове. Красиви еко пътеки, екстремни велосипедни тракове и кану възможности правят престоя на студентите в Швеция наистина незабравим.

studenti v shveciq

Блог

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.